Deze domeinnaam en website is te koop: mail naar info@daklekkage.nl voor meer informatie
Selecteer een pagina

Dat we een dak boven ons hoofd hebben, vinden we heel gewoon. Toch kan het voorkomen dat het dak lekkage vertoont, en dat het water naar binnen stroomt.

Lees hier de Top 6 meest voorkomende oorzaken van daklekkages en daklekken.

Slecht onderhoud

Achterstallig of slecht onderhoud is natuurlijk een veelvoorkomende oorzaak van daklekkage. Het dak vertoont na een aantal jaren slijtage en er ontstaan beschadigingen aan het dak, zoals gebroken dakpannen. Een dak slijt nu eenmaal en heeft periodiek onderhoud nodig. Na een bepaald aantal jaren moet het hele dak zelfs vernieuwd worden. Als de kil (knik) of kilgoot in het dak gebreken vertoont, kan ook lekkage ontstaan. Ook beschadigd (of afwezig!) daklood kan waterproblemen veroorzaken.

Weersomstandigheden

Door hevige vorst of vrieskou kunnen er scheuren in het dak en dakbedekking ontstaan waardoor daklekkage optreedt. Ook een langdurige zonneperiode of een hittegolf kan schade toebrengen aan het dak. Door uitdroging kan het bitumen of roofing scheuren. Ook vorst kan het dak doen scheuren, wat pas in een later stadium wordt opgemerkt.

Dieren

Sommige vogels laten stenen vallen op het dak waardoor het dakwerk scheurt of dakpannen breken.

Schoorsteen

Een veel voorkomend lekkageprobleem is een slecht onderhouden schoorsteen. Door gebarsten stenen of losgeraakt voegwerk kan water de schoorsteen worden ingezogen.

Dakgoot

Ook dakgoten hebben onderhoud nodig. Als een (verstopte) dakgoot lekt, of slecht is geïnstalleerd, kan daklekkage het gevolg zijn. Controleer met regelmaat of de dakgoten nog intact zijn.

Plat dak

Als een plat dak goed wordt onderhouden en op tijd wordt vervangen, is er weinig kans op daklekkage. Toch zijn er een paar risico’s te benoemen. Zo kan het voorkomen dat het regenwater lang op het dak blijft staan. Dit kan weer plantengroei opleveren, wat tussen de naden gaat zitten. Bitumen of roofing staat ook het hele jaar bloot aan alle mogelijke weersomstandigheden. Zo kan uitgedroogde bitumen scheuren en kieren opleveren.

Tips

Daklekkage kan dus meerdere oorzaken hebben. Het kan voorkomen bij zowel oude huizen als nieuwbouwwoningen. Een periodieke inspectie of jaarlijks onderhoud kan al een hoop problemen voorkomen. Vaak is het goedkoper om met regelmaat woningonderhoud toe te passen, dan achteraf herstelwerkzaamheden met spoed te laten uitvoeren.

Zorg er voor dat een gecertificeerd bedrijf uw woning komt inspecteren en behandelen. Vraag vooraf een duidelijke offerte, maak goede afspraken en communiceer via email. Zo draagt u goede zorg voor uw eigen huis en beperkt uw het risico op daklekkage tot een minimum.

Stel u vraag over Daklekkage:

Meer weten over Daklekkage, spoedreparatie of dakonderhoud? Stel uw vraag en we helpen u graag.

10 + 12 =